Kedvencekhez ad | Legyen ez a kezdőlapom! | Ajánlom a barátomnak | Legyen partnerünk! Magyar Romana Deutsch English Espanol
Festmény elérhető áron
Kezdőlap Művészeti hírek Hírlevelet kérek Hogyan vásárolhatok? Kosár tartalma Céginformáció
Kategóriák TĂĄjkĂŠp CsendĂŠlet PortrĂŠ-emberek Állat ĂĄbrĂĄzolĂĄs Akt-erotikus Vegyes tĂŠma KĂśnyv-CD
Hívjon INGYEN Skypeon!
Tel.:(+36-30)4292928
Írjon nekünk!

Elhunyt Kokas Ignác festőművész
Életének 83. évében, négy hónapos betegség után szerdán a reggeli órákban elhunyt Kokas Ignác festőmĹąvész.

kokasignac.jpg

 

Kokas Ignác 1926 március 26-án született a Fejér megyei Válon. Apja asztalosként dolgozott, így ő is asztalosnak tanult, majd Pestre költözött, és rajztanára tanácsára jelentkezett a KépzőmĹąvészeti Főiskolára.
Diplomamunkáját 1952-ben készítette el Az asztalos címmel, amit azonnal meg is vásárolt tőle a Magyar Nemzeti Galéria. Munkássága egyre jobban eltolódott a realista ábrázolástól, a hatvanas évek közepére ért el saját stílusához, amely az alakos és a nonfiguratív határán mozog.

1969-ben mĹącsarnokbeli gyĹąjteményes tárlata elismerést hozott úgynevezett zöld képei számára. A hetvenes évekre kiforrt stílusa, mĹąveit szimbolikus jelei, színei, egységbe szerveződő motívumai, univerzális látásmódja tették egyénivé. Későbbi tájképein látomások, fantázia, expresszivitás uralkodnak.

1973 és 83 között tanított a KépzőmĹąvészeti Főiskolán, 1983-ben Kossuth-díjjal tĹąntették ki. MĹąvészetét Chikán Bálint mĹąvészettörténész úgy foglalta össze, minden festményében arra törekedett, hogy mindent elmondjon, ami lényeges, mégpedig úgy, hogy a festménnyel kifejezze mĹąvészetének végső mondanivalóját: az élet nehéz, de szép.”

A festő temetéséről később intézkednek. Kokas Ignácot az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
« Vissza a hírekhez
© mmdesign

Page Ranking Tool Magyar honlap [admin]